Trapliften

Advies

Door - admin

Alles wat je moet weten over de energiemeter

In de tijd waarbij alles als maar duurder wordt zien we allemaal steeds meer het belang in van besparen op de dingen waar mogelijk is, zo ook de energiekosten. Met de vaste contracten die niet kunnen worden afgesloten, heb je zeker extra te letten op de energiekosten, je wilt natuurlijk niet voor een veels te hoge energierekening komen te staan. Om je energie makkelijk in huis bij te houden heb je energiemeters, hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over de energiemeter.

Werking

Een energiemeter werkt als volgt: je plaatst een energiemeter op een bepaalde plek in huis of ergens anders waar je de energiemeter wilt gebruiken. Vervolgens meet de energiemeter hoeveel energie er door een circuit heen stroomt. Deze metingen worden dan gebruikt om het energieverbruik te kunnen berekenen. 

Eenheid

Maar dan vraag je je misschien nog af, in wat voor eenheid meten deze energiemeters dan? De energiemeters houden de eenheid kilowatturen aan, afgekort ook wel kWh genoemd. Dit houdt dus in dat er per uur één kilowatt aan vermogen wordt verbruikt. 

Soorten energiemeters

Je hebt verschillende soorten energiemeters, denk bijvoorbeeld aan een analoge meter, een elektrische meter maar ook slimme meters. Bij een analoge meter moet je denken aan de traditionele draaischijf met een mechanisch meetsysteem. Bij de elektronische meters wordt er door middel van digitale technologie het energieverbruik gemeten. Als laatste heb je nog de slimme meters, deze heeft bijvoorbeeld realtime monitoring.

Functies

Een normale energiemeter doet naast de energie meten niet heel veel spannends, maar de slimme meters kunnen daarentegen wel een hoop extra dingen. Zo kun je kijken naar wat het energieverbruik per tijdseenheid is, maar je ziet bijvoorbeeld ook wanneer de piekuren zijn van het verbruik van de energie. Als je dus meer gedetailleerde inhoud wilt hebben over je energieverbruik, dan kan je het beste gaan voor een slimme meter.

Alles wordt duurder, niet alleen de boodschappen maar ook de energiekosten. Hierdoor wil je natuurlijk besparen waar mogelijk, ook op de energie. Om een goed inzicht te krijgen in je energieverbruik, kun je een energiemeter monteren. Je plaatst de energiemeter op een bepaalde plek in huis en vervolgens meet hij hoeveel energie er door een circuit heen stroomt, dit drukt hij uit in kilowatturen. Je hebt een analoge energiemeter, een elektrische energiemeter en slimme meters. De slimme meters hebben vaan extra functies zoals inzicht krijgen in de piekuren van energieverbruik en ook de energieverbruik per tijdseenheid.